Conform ultimelor rapoarte privind industria mondiala a roboticii, piata robotilor umanoizi va creste de la 320.3 millioane de dolari, cat este in prezent, la 3.9 miliarde pana in 2023. Aceasta crestere acentuata se va datora, pe de o parte dezvoltarii constante a capabilitatii robotilor, precum si preturilor din ce in ce mai accesibile ale acestora, dar si datorita schimbarilor ce vor avea loc in societatea umana.

Raportul previzioneaza o crestere a numarului de roboti umanoizi folositi in educatie, dar si in industria de retail si cea a ospitalitatii, cea din urma cu scopul de a personaliza cat mai mult experienta clientului. De asemenea, industria medicala si cea a logisticii vor integra tot mai multe capabilitati ale Inteligentei Artificiale (AI) in acesti roboti pentru a raspunde nevoilor din aceste domenii.

Practic, robotul umanoid va deveni o “unealta”, la fel ca telefonul mobil, pe care vom putea integra numeroase aplicatii, atat hardware (video-proiector precum cel integrat in robotul 3-L-3NA, imprimanta precum cea integrate in robotul 5-3CU etc), cat si software.

Partea de servicii care se ocupa de aceste aspecte este relativ noua si se numeste RaaS (Robotics as a Service). Bucharest Promo Robots este primul furnizor de astfel de servicii comerciale din Romania. Ce presupune acest lucru? Ascultam nevoile clientului si, cunoscand capabilitatile fiecarui robot, putem sa analizam posibilitatea integrarii unor solutii software care sa raspunda acestei nevoi.

Veti face cunostinta cu robotii umanoizi in cadrul acestei editii TeCOMM eCommerce Conference&Expo de la Cluj-Napoca! Ei va vor intampina la eveniment in 10 noiembrie, in zona expozitionala. Stati cu ochii pe ei, va fi o experienta cel putin interesanta 🙂

De exemplu, multe cladiri de birouri au o persoana care inscrie vizitatorii intr-un registru si le ofera o cartela pentru acces. Robotul 5-3SCU este realizat astfel incat sa suporte un upgrade al hardware-ului care sa permita montarea unui distribuitor de cartele de acces. Acest lucru trebuie, de asemenea, realizat impreuna cu partea de software in care clientul poate alege daca doreste scanarea buletinului, daca are o lista de acces cu invitati asteptati si doar aceia intra sau daca face conexiune video cu persoana vizitata. In functie de alegerea clientului, se face legatura intre partea de hardware si partea de software, rezultand astfel un robot complet personalizat pentru nevoile specifice ale clientului.

Ce mai pot face robotii umanoizi? Pot comunica cu publicul pe teme generale sau specifice, pot raspunde anumitor intrebari, pot recunoaste sau inregistra persoane, pot oferi tururi ghidate in magazine, expozitii sau muzee, pot proiecta pe display-ul lor diferite materiale promotionale, pot genera rapoarte statistice cu privire la vizitatori etc.

Dar, dincolo de aspectul imediat de a avea un “instrument” care fie reduce o serie de costuri, fie inlatura sarcini repetitive ale oamenilor, facandu-I pe acestia disponibili pentru alte activitati in cadrul companiei, viitorul va fi cu roboti. Cu cat companiile vor intelege mai repede acest lucru si vor experimenta cu ei, cu atat vor avea un avans mai mare in acest domeniu.

Lucruile in aceasta industrie se misca cu o viteza ametitoare – nu numai partea de software care avanseaza pe zi ce trece (face recognition, machine learning etc), dar si partea de hardware care face robotii din ce in ce mai reactivi fata de mediul inconjurator – astfel incat acum este momentul potrivit sa pasiti in viitor si sa fiti lider in domeniul dumneavoastra!

SC Bucharest Promo Robots SRL is the first Romanian Start-Up that offers rental and purchase of humanoid robots, as well as RaaS services. RaaS (Robotics as a Service) is a cloud computing unit that facilitates the seamless integration of robot and embedded devices into Web and Cloud computing environment.